Joulupöytä jälkiruokaa vailla?
Raikas karpalojäädyke kelpaa komeilemaan juhlapöydän kruunuksi! Keliaakikotkin kiittävät, sillä ohje on luontaisesti gluteeniton. Kirpsakat karpalot kesyyntyvät täyteläiseksi aterian päättäjäksi ja suolakaramellikastike tekee viimeiset silaukset sulattaen sydämet!
- 1,5 dl vettä
- 1,5 dl sokeria
- 6 luomumunan keltuaista
- 6 dl kuohukermaa
- 2 tl vaniliinisokeria
- 8 dl jäisiä karpaloita
- Kiehauta vesi ja sokeri kasarissa.
- Vatkaa keltuaisten rakenne rikki kulhossa ja lisää joukkoon kuuma sokeriliemi ohuena nauhana koko ajan
vatkaten.
- Kaada seos takaisin kasariin, nosta takaisin liedelle ja sekoittele miedolla lämmöllä, kunnes sakenee. Älä keittele.
- Nosta jäähtymään ja sekoita tehosekoittimella hienoksi jauhetut karpalot mukaan.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniliinisokeri.
- Yhdistä kerma jäähtyneeseen karpaloseokseen.
- Kaada kylmällä vedellä huuhdeltuun hyydykevuokaan ja nosta pakastimeen jäätymään. Vuoasta riippuen n. 5 tunniksi tai yön yli.
- Kasta vuoka kuumaan veteen, jotta jäädyke irtoaa helpommin.
- Kumoa tarjoiluvadille.
Suolakaramellikastike
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- 0,5 – 1 tl sormisuolaa
- Keitä kermaa ja fariinisokeria noin vartin verran.
- Lisää suola.
- Mikäli keittelet kastikkeen etukäteen valmiiksi, lämmitä ennen tarjoilua notkeaksi.
- Tarjoile karpalohyydykkeen kera!
Vinkki! Älä heitä hukkaan hyydykkeen teosta jääneitä valkuaisia, niistä voi
loihtia marenkeja herkkuhäkärään tai hyydykkeen koristeluun!