×

Brita-leivokset

Britakakku on tyypillinen kesäjuhlien tarjottava. Täytteeksi sopivat niin kesän ensimmäiset raparperit, mansikat kuin mustikatkin. Mikäli edellä mainittuja joutuu vielä hetken odottelemaan, kannattaa kurkata pakastimeen ja hyödyntää viime kesän viimeisiä. Eikä suotta tarvitse odotella keskikesän kemuja, tätä ihanuutta voi loihtia vaikka samantien!

Pohja

  • 3 luomumunan keltuaista
  • 1 kokonainen luomumuna
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniliinisokeria
  • 2 dl perunajauhoja
  • 2 dl mantelijauhetta
  1. Sulata voi ja jätä jäähtymään.
  2. Vatkaa kananmuna, keltuaiset ja sokerit kevyesti.
  3. Lisää loput ainekset, viimeisenä jäähtynyt voisula.
  4. Vuoraa n. 30×25 cm suorakulmainen vuoka leivinpaperilla.
  5. Levitä taikina paperille. Jätä odottamaan ja valmista päällyskerros:

Päällyskerros

  • 3 valkuaista
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl mantelilastuja
  1. Vatkaa valkuaiset puhtailla vatkaimilla napakaksi vaahdoksi.
  2. Lisää sokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes marenki on napakkaa.
  3. Levitä marenki varovasti pohjan päälle.
  4. Ripottele päällimmäiseksi mantelilastut.
  5. Paista koko helahoitoa 150-170 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  6. Nosta levy papereineen ritilälle ja anna jäähtyä.
  7. Leikkaa jäähtynyt levy kahtia pituussuunnassa.

Täyte

  • 2 dl kermaa
  • 1/2 prk rahkaa
  • ripaus vaniliinisokeria
  • (sitruunan kuorta raasteena)
  • 150 g marjoja esim. vadelmia
  1. Vaahdota kerma.
  2. Lisää joukkoon rahka ja halutessasi vaniljaa ja sitruunaa.
  3. Kolua pakastimen perukoilta viime kesän marjoja ja survo kevyesti soseeksi.
  4. Levitä marjoja ja kermarahkaa toiselle levylle ja nosta toinen levy päälle.
  5. Viimeistele hyppysellä tomusokeria ja leikkaa paloiksi.
  6. Keitä kupposet kahvia ja nauti hyvässä seurassa tai ihan itsekseen!